Παθήσεις

Ουρολογικές & ανδρολογικές παθήσεις

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με ουρολογικές & ανδρολογικές παθήσεις.

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ( ΚΥΠ ) είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση των ανδρών, καθώς συναντάται σε 1 στους 2 μετά την ηλικία των 50 ετών και σε ποσοστό άνω του 60% μετά την ηλικία των 65 ετών επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Καρκίνος Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη κακοήθεια στους άνδρες, καθώς εκδηλώνεται σε ποσοστό 10% αυτών, και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου τους μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Λιθίαση

Λιθίαση είναι η δημιουργία λίθων ( πετρών ) στο ουροποιητικό σύστημα, δλδ στους κάλυκες και στην πύελο του νεφρού, στον ουρητήρα ( το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από τον νεφρό στην κύστη ), στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα και είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του, καθώς αφορά το 10% του γενικού πληθυσμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Ουρολοιμώξεις

Η ουρολοίμωξη αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις του ουροποιητικού, και εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σε μεγαλύτερη συχνότητα εκδηλώνονται στο κατώτερο ουροποιητικό και προσβάλλουν την κύστη (κυστίτιδα), ιδίως στις γυναίκες, τον προστάτη (προστατίτιδα), την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα), τους όρχεις (ορχίτιδα), τις επιδιδυμίδες (επιδιδυμίτιδα), αλλά προσβάλλουν και στο ανώτερο ουροποιητικό τους νεφρούς και τους ουρητήρες, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρές λοιμώξεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Καρκίνος Κύστης

Ο καρκίνος της κύστης είναι ο πιο συχνός καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και εμφανίζεται, συνήθως, μετά την έβδομη δεκαετία της ζωής, αν και τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται και σε μικρότερες ηλικίες με μεγαλύτερη συχνότητα. Επίσης, είναι συχνότερος στους άνδρες, όμως, η εμφάνιση του στις γυναίκες αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Καρκίνος Νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο τρίτος συχνότερος του ουροποιητικού συστήματος και αποτελεί το 2% του συνόλου των κακοηθειών. Εμφανίζει μια αυξητική τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Η συνήθης ηλικία εμφάνισης του είναι μεταξύ 50 και 70 ετών και είναι συχνότερος στους άνδρες. Ο κυρίαρχος ιστολογικός του τύπος είναι το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ( Grawitz ), το οποίο αντιπροσωπεύει το 90% του συνόλου των νεοπλασμάτων του νεφρού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Καρκίνος Όρχεως

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται στο 2% των ανδρών όλων των ηλικιών και, συνήθως, μεταξύ 20 και 40 ετών. Οι ασθενείς που εμφανίζουν καρκίνο του όρχεως, έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο και στον άλλο όρχι. Ο μόνος αιτιολογικός παράγοντας, που έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με τον καρκίνο του όρχεως, είναι η κρυψορχία, καθώς οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθειας 40 έως 70 φορές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι η κιρσοειδής διάταση των φλεβών του όρχεως, που αποχετεύουν το αίμα από τον όρχι προς την έσω σπερματική φλέβα, με συνέπεια τη λίμναση του αίματος εντός αυτών, και εικόνα αντίστοιχη με αυτή των κιρσών των κάτω άκρων. Συναντάται σε ποσοστό 11,7% των ενηλίκων ανδρών και στο 25,4% των ανδρών με παθολογικό σπερμοδιάγραμμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Υδροκήλη

Η υδροκήλη είναι η σταδιακή, συνήθως, ανώδυνη διόγκωση του οσχέου ( του σάκου μέσα στον οποίο βρίσκονται οι όρχεις ). Πρόκειται για καλοήθη πάθηση, που οφείλεται στη συλλογή , κατά κύριο λόγο, ορώδους υγρού, και σπανιότερα αίματος ή λέμφου, μεταξύ του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα , που περιβάλλει τον όρχι, και του όρχεως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Ακράτεια Ούρων

Ακράτεια ούρων είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία, αντίθετα με τη βούληση του ατόμου, υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος της ούρησης ή ακούσια απώλεια ούρων από την ουρήθρα. Η ακράτεια ούρων είναι σαφώς συχνότερη στις γυναίκες, αλλά απασχολεί κι αρκετούς άνδρες. Τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών δείχνουν ότι η ακράτεια ούρων επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση πολλούς ασθενείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα είναι η ανικανότητα ενός σεξουαλικά ενεργού ζεύγους να επιτύχει εγκυμοσύνη στη διάρκεια ενός έτους ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »

Φίμωση

Η φίμωση είναι η στένωση του άπω τμήματος του δέρματος, που καλύπτει το πέος ( ακροποσθία ) και τη βάλανο του ( κεφαλή του πέους ), με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ή αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου, ιδίως κατά τη στύση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… »