Επεμβάσεις

Ουρολογικές & ανδρολογικές επεμβάσεις

Ουρητηροσκόπηση / Laser Λιθοτριψία

Η ουρητηροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική πράξη, η οποία μπορεί να έχει τόσο διαγνωστικό όσο και θεραπευτικό χαρακτήρα. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί το ουρητηροσκόπιο ( ημιάκαμπτο ή εύκαμπτο ) για να εισέλθει μέσω της ουρήθρας, δλδ μέσω των φυσιολογικών οπών του σώματος, και να επισκοπήσει τον ουρητήρα. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το νυστέρι, καθώς παλαιότερα ο ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί σε ανοικτό χειρουργείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή διάρκεια νοσηλείας ( συνήθως 1-2 ημέρες ), πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών, ελάχιστες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, πολύ σύντομη μετεγχειρητική ανάρρωση και άμεση επάνοδος στις δραστηριότητες.

Ureteroscopy procedure flexible scope ureter urine kidney stones ureter polyp tumor biopsy diagnose problem pee ureteral stent drain treat telescope examine tool gland pain renal shockwave

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Με τη χρήση των σύγχρονων ουρητηροσκοπίων, σε συνδυασμό με τα μέσα υψηλής ευκρίνειας ( ψηφιακή κάμερα ) και το laser, ο ουρολόγος έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση σε ένα σημαντικό αριθμό παθήσεων, που κατά το παρελθόν θα απαιτούσαν ανοικτό χειρουργείο και μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς ή δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όπως είναι :

• Οι λίθοι του ουρητήρα, οι οποίοι τον αποφράσσουν και προκαλούν κολικό του νεφρού, λόγω συσσώρευσης των ούρων μέσα σε αυτόν και διάτασης του πυελοκαλυκικού του συστήματος ( υδρονέφρωση ).
• Οι λίθοι του νεφρού, που βρίσκονται στην πύελο ή στους κάλυκες, και αντιμετωπίζονται με τη χρήση του έυκαμπτου ουρητηροσκοπίου και του laser.
• Οι όγκοι του ουρητήρα, για τους οποίους γίνεται διαγνωστική ουρητηροσκόπηση και μπορεί να ληφθεί βιοψία ή να εξαιρεθούν με laser σε κάποιες περιπτώσεις.
• Τα στενώματα του ουρητήρα, όπου γίνεται ουρητηροσκόπηση και διάνοιξη με laser.
• Οι όγκοι της νεφρικής πυέλου, όπου φτάνουμε στην πύελο του νεφρού ή μέσα στους κάλυκες, καθώς μας δίνεται αυτή η δυνατότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία, και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους όγκους του ουρητήρα.
• Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, δλδ της ένωσης του ουρητήρα με τον νεφρό, όπου γίνεται ουρητηροσκόπηση και ενδοπυελοτομή ( διάνοιξη με laser ).

 

LASER ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ

Η πιο συνήθης ένδειξη για τη διενέργεια laser λιθοτριψίας είναι οι λίθοι του ουρητήρα και του νεφρού.
Εάν με την ουρητηροσκόπηση διαπιστωθεί ότι ο λίθος του ουρητήρα είναι μικρός ( 5-6 mm ), τότε μπορεί να αφαιρεθεί με ένα ειδικό πτυσσόμενο εργαλείο ( basket ).
Όταν ο λίθος είναι μεγαλύτερος ή ενσφηνωμένος, και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και ρήξης του ουρητήρα με την προαναφερθείσα διαδικασία, τότε, μέσω ενός ειδικού καναλιού εργασίας, προωθείται η ίνα του laser κι εφαπτόμενη στην πέτρα, τη θρυμματίζει. Στη συνέχεια, τα συγκρίμματα αφαιρούνται με το basket. Eάν ο ουρητήρας είναι τραυματισμένος και οιδηματώδης, τοποθετείται ουρητηρικός καθετήρας ( pig tail ) , που βοηθάει στην επούλωση και διασφαλίζει τη βατότητα του ουρητήρα, προς αποφυγή κολικού λόγω οιδήματος ή των λιθιασικών συγκριμμάτων. Το pig tail αφαιρείται με μια απλή κυστεοσκόπηση με τοπική αναισθησία, μετά από περίπου 15-30 ημέρες, κι ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο.
Για τους λίθους του νεφρού, χρησιμοποιείται το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο, το οποίο είναι πιο λεπτό, παρέχει μεγαλύτερη δυνατότητα χειρισμών κι ευελιξία, για αυτό κι ενδείκνυται για τους λίθους των καλύκων του νεφρού, και ιδίως αυτών του κάτω πόλου, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμοι.
Η επέμβαση, και στις δυο περιπτώσεις, γίνεται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη ημέρα με άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες του, χωρίς καμία ενόχληση.